TILBURG - De baby van 5 maanden die dinsdagmiddag in zwembad De Reeshof in Tilburg zwaargewond raakte door vallende geluidsboxen, is in het ziekenhuis aan haar verwondingen overleden.

Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Het meisje en haar 27-jarige moeder zaten dinsdag rond 17.00 uur in het peutergedeelte van het zwembad aan de Heereveldendreef, toen de boxen naar beneden vielen.

Beiden raakten ernstig gewond. Het meisje is met de traumahelikopter naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht.

Onderzoeken

Het Openbaar Ministerie gaat een strafrechtelijk onderzoek instellen naar het ongeval. Ook de gemeente doet een intern onderzoek naar het hoe, het wat en de verantwoordelijkheid.

Twee medewerkers zijn, hangende het onderzoek, geschorst. Een woordvoerster van de gemeente liet dat woensdagavond weten. 

Ook de provincie, als toezichthouder op zwembaden, is een onderzoek gestart. Voor het strafrechtelijk onderzoek worden mogelijk enkele medewerkers van de gemeente strafrechtelijk verhoord, aldus de gemeente. Ook de politie onderzoekt de oorzaak van het ongeval.

Burgemeester

Burgemeester van Tilburg Peter Noordanus zei eerder op de dag dat de gemeente, als exploitant van het gebouw, verantwoordelijk is voor de veiligheid. Hij bezocht het zwembad De Reeshof en sprak met familie en personeel.

''Bij een inspectie in april is al gebleken dat de bevestiging niet in orde was. Het stond op de lijst urgent, maar is niet verholpen. Het moet snel duidelijk worden waar de fout is gemaakt", liet hij weten.

Keurmerk

Het zwembad is in het bezit van het Keurmerk Veilig & Schoon. Dat keurmerk is door de zwembadbranche ingesteld om aan te geven dat een bad voldoet aan wettelijke eisen en een aantal extra kwaliteitseisen. De Reeshof was in februari gekeurd.

''Toen was alles in orde’’, aldus een woordvoerster van het keurmerk, dat beheerd wordt door het Nationaal Platform Zwembaden woensdagavond.

Om voor het keurmerk in aanmerking te komen moet een zwembad (op papier) aantonen dat bedrijfsprocessen ten aanzien van hygiëne en veiligheid goed zijn geregeld en uitgevoerd worden door de medewerkers. Zwembaden kiezen vrijwillig voor zo'n keuring.

In Nederland hebben momenteel 211 zwembaden dat keurmerk. In ons land zijn ongeveer 550 tot 600 openbaar toegankelijke zwembaden.