DEN BOSCH - De gemeente Eindhoven hoeft van de rechtbank in Den Bosch geen schadevergoeding te betalen aan de veroordeelde pedofiel Sytze van der V.

Woensdag wees de rechtbank de eis van Van der V. om 200.000 euro aan immateriële schade en 20.000 euro materiële schade af.

Wel vindt de rechtbank dat Eindhoven onrechtmatig heeft gehandeld door een gebiedsverbod aan Van der V. op te leggen. Maar tussen dit gebiedsverbod en de schade die de man zou hebben geleden, is onvoldoende verband, aldus de rechtbank.

Van der V. is in 2009 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot gevangenisstraf voor ontucht met minderjarigen. De Hoge Raad maakte die beslissing afgelopen juni definitief; Van der V. had zijn straf toen al uitgezeten.

Gebiedsverbod

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven legde de man in september 2009 een gebiedsverbod op voor de gemeente Eindhoven, om onrust te voorkomen.

Van der V. tekende daartegen bezwaar aan en werd in 2010 in het gelijk gesteld: het verbod was disproportioneel omdat het voor de hele gemeente gold en er geen tijdslimiet aan verbonden was. Tot op heden heeft hij echter geen woning en leidt hij een zwervend bestaan.

Rechter

De rechter vindt dat de materiële schade niet komt door het gebiedsverbod, maar door het feit dat Van der V. geen woning had. De gemeente was niet verplicht een huis voor hem te regelen.

De immateriële schade die Van der V. geleden zou hebben door alle publiciteit rond zijn persoon, was volgens de rechtbank niet te voorzien bij de oplegging van het gebiedsverbod.

Eindhoven

De gemeente Eindhoven kan zich vinden in de uitspraak van de rechtbank.

Advocaat van de gemeente Eindhoven Hugo Nieuwenhuizen noemde de uitspraak ‘goed gemotiveerd’. ''Het zou mij evenwel niet verbazen als Van der V. in hoger beroep gaat. Hij is proceslustig", aldus de advocaat.