BORSSELE - De kerncentrale in Borssele is veilig, maar er is nog ruimte om de veiligheid te vergroten.

Dat is een van de conclusies van de stresstest die de kerncentrale in de afgelopen maanden uitvoerde. De resultaten zijn woensdag gepresenteerd.

De kerncentrale voldoet aan de eisen die door de overheid zijn opgelegd en is veilig. De marges zijn echter te vergroten, aldus Jan van Cappelle, hoofd van de kerncentrale.

De stresstest volgt op de kernramp in het Japanse Fukushima. Alle 143 kerncentrales in de Europese Unie worden vanwege deze ramp onderworpen aan een stresstest.

Aardbeving

Bij de test is bekeken bij welke extreme voorvallen de kerncentrale het niet meer houdt. Zo kan de centrale bijvoorbeeld een twee keer zo heftige aardbeving aan dan wettelijk geëist.

De leidingen voor extra koelwatertransport voldoen ook aan de eisen, maar hier is extra beveiliging tegen aardbevingen mogelijk. Dat gaat ook gebeuren.

Uit de test bleek ook dat de buitenste koepel van de kerncentrale kapotgaat als er een Boeing 747 op neerstort. Dat zou echter geen gevaar opleveren voor de de veiligheid. Wat er gebeurt als er vervolgens een tweede neerstort, is niet bekeken.

Twijfelen

Minister Maxime Verhagen (Energie) stelt in een reactie dat de eerste resultaten hem geen enkele aanleiding geven om te twijfelen aan de veiligheid van de kerncentrale. Maar: ''Voor ik een definitieve conclusie trek, worden de uitvoering en de resultaten nog eens nagerekend. Bij veiligheid gaan we niet over één nacht ijs.''

De Kernfysische Dienst (KFD), toezichthouder op nucleaire installaties in Nederland, voert de extra check uit. Verhagen stuurt daarna de definitieve resultaten eind december aan de Europese Commissie en de Tweede Kamer.

Zorgwekkend

Greenpeace noemt de resultaten zorgwekkend. ''Er zijn zo veel mankementen. Er kunnen meer stroomgeneratoren bij, meer pompen. Ik snap niet dat die er nog niet waren'', aldus stralingsdeskundige Ike Teuling van de milieuorganisatie.