WILLEMSTAD - De ontmoeting van koningin Beatrix met de bevolking van Curaçao is dinsdagavond (lokale tijd) uitgelopen op een ware happening.

''Het was een feest'', aldus de koningin, die haar geïmproviseerde dankwoord besloot in het Papiaments, de taal van Curaçao.

''Masha danki mi dushi Kòrsou'' (veel dank mijn geliefd Curaçao) zei Beatrix, die daarop een daverend applaus kreeg. Vervolgens verzamelden alle deelnemers aan het festijn zich voor een carnavaleske finale.

Duizenden eilandbewoners hadden zich al vroeg verzameld op het Brionplein in het hart van Willemstad voor een ‘ban topa’ - ‘laat elkaar ontmoeten’ met tal van culturele optredens.

De koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima maakten een wandeling langs de overvolle tribunes en verschillende acts, alvorens vanaf de eretribune de rest van het twee uur durende programma gade te slaan. Stilzitten was er niet bij, de muziek nodigde tot meedansen en swingen, met name bij prinses Máxima.

Nieuw land

Minister-president Gerrit Schotte van Curaçao, die bij het volksfeest de gastheer was van het koninklijk gezelschap, bedankte de koningin voor haar komst naar het ‘nieuwe land’. Hij bood haar een kunstwerk aan van beeldend kunstenaar Yubi Kirindongo. In haar dankwoord stipte de vorstin haar indrukken aan van het dagprogramma, waarbij de inzet van ‘zoveel mensen’ voor Curaçao was opgevallen.

Woensdag bezoekt de koningin onder meer de achterstandswijk Seru Fortuna en het dorp Barber in het ‘binnenland’ - de Banda Abou - van het eiland. Donderdag wordt de tiendaagse reis door het Caribische deel van het Koninkrijk voortgezet op Sint Maarten, dat evenals Curaçao vorig jaar oktober een zelfstandig land is geworden.

Koningin bedankt Curaçao