BERLIJN - Bedrijven hebben in Nederland en Zwitserland het minste last van corruptie als zij zaken doen met de overheid.

Dat meldt de anticorruptie-organisatie Transparency International woensdag in de Bribe Payers Index 2011.

Voor dit onderzoek werden 3016 zakenlieden in 30 landen geïnterviewd. Het gaat om de belangrijkste exporterende landen, verspreid over de hele wereld.

Op een schaal van 1 tot 10 scoorden Nederland en Zwitserland een 8,8. Dat betekent dat bedrijven in deze landen vrijwel nooit overheidsfunctionarissen hoeven om te kopen om zaken te kunnen doen.

België

België eindigde als derde met een score van 8,7. Duitsland en Japan kregen een rapportcijfer van 8,6 en completeren de top 5.

Rusland staat laatste op de ranglijst van Transparency International, met een 6,1. De economische grootmacht China kreeg een 6,5, goed voor de een-na-laatste plaats.

India

India boekte volgens de rapporteurs van de internationale corruptiewaakhond de meeste vooruitgang ten opzichte van de vorige ranglijst. Die werd gepubliceerd in 2008. India zag het rapportcijfer in de afgelopen jaren met 0,7 punt stijgen naar 7,5.

Taiwan en Turkije haalden dezelfde score. Canada en Groot-Brittannië zijn de grootste dalers. Canada staat nu met een 8,5 op de gedeelde zesde plaats. Groot-Brittannië kreeg een 8,3, nog altijd goed voor een gedeelde achtste plaats.

G20

Transparency International pleit ervoor dat de G20, de organisatie van belangrijkste industrielanden, deze week tijdens een top in het Franse Cannes komt met voorstellen om corruptie te bestrijden.

Het is volgens TI ''buitengewoon zorgelijk'' dat China en Rusland zo slecht scoren als het gaat om deze criminele praktijk.

Deze landen laten zich steeds meer gelden in internationaal opzicht, dankzij enorme reserves aan olie en gas (Rusland) en door grootschalige investeringen in infrastructuur en in mijnbouw in Afrikaanse landen (China).