DEN HAAG - Automobilisten stonden de afgelopen maand gemiddeld minder lang vast in het verkeer dan in oktober 2010. De drukte op de Nederlandse wegen daalde met 13 procent, meldde de ANWB dinsdag.

Vooral tijdens de avondspits was het veel minder druk dan vorig jaar en daalde de filezwaarte (lengte maal duur van de files) met ruim 17 procent.

De gunstige weersomstandigheden hebben hier zeker aan bijgedragen, aldus de ANWB. Toch zorgde het mooie weer in oktober ook voor files. In het eerste oktoberweekend stonden er veel files richting de kust.

Ook op woensdag 5 oktober stonden automobilisten lang vast. Op de A1 tussen Rijssen en Markelo botsten drie vrachtwagens op elkaar en brandden volledig uit.

Richting Apeldoorn was de weg tot in de avond volledig dicht en Rijkswaterstaat had tot diep in de nacht werk met het repareren van het asfalt.

Het slechte herfstweer met zware buien en veel aanrijdingen leidde op donderdag 6 oktober tot een zeer drukke ochtendspits. Op het hoogtepunt stond er ruim 400 kilometer file.