WILLEMSTAD - Koningin Beatrix heeft dinsdag in de Staten van Curaçao van parlementslid Melvin Cijntje de eerder dit jaar opgestelde onafhankelijkheidsverklaring aangeboden gekregen.

De koningin nam deze echter niet aan, maar liet de ontvangst over aan de voor koninkrijksrelaties verantwoordelijke minister Piet Hein Donner.

Die vergezelt de koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima tijdens hun rondreis door het Caribische deel van het koninkrijk.

De onafhankelijkheidsverklaring is eerder dit jaar voorgelezen door Hermin Wiels, een collega van Cijntje van de partij Pueblo Soberano.

Volgens de opstellers leeft 'Curaçao al 3 eeuwen onder koloniale vlag' en moet alles op alles worden gesteld om daaraan een einde te maken en Curaçao geheel los te maken van Nederland.

Apartheid

Wiels boycotte zelf de ontmoeting met de koningin, die op weg naar de Staten ook een handvol demonstranten tegenkwam die soevereiniteit eisten voor Curaçao en een einde aan de Nederlandse 'apartheid'.

Die term is een vertaling van het voornemen in Den Haag strengere voorwaarden te stellen aan de toelating van eilandbewoners tot Nederland. Dat de koningin als staatshoofd haar handtekening onder zo'n Rijkswet zet, wordt haar door Pueblo Soberano kwalijk genomen.

Zelfstandig

Koningin Beatrix is voor het eerst op Curaçao sinds het eiland vorig jaar oktober een zelfstandig land binnen het koninkrijk werd.

Volgens gouverneur Frits Goedgedrag, voorheen gouverneur van de Nederlandse Antillen, kan Beatrix als 'moeder' van dat koninkrijk met haar bezoek plooien recht strijken in de soms verstoorde relaties met Nederland. Goedgedrag zei dat zijn nieuwe land nog kampt met kinderziektes.

Ingetogen

De ontvangst op het eiland was aanzienlijk ingetogener dan 5 jaar geleden. Buiten een aantal enthousiaste schoolklassen op het vliegveld en bij Fort Amsterdam, het bestuurscentrum in Willemstad, was er nauwelijks publieke belangstelling. De verwachting is echter dat er wel veel mensen afkomen op het feest op het Brionplein dinsdagavond.