AMSTERDAM - Het was het Openbaar Ministerie (OM) er alles aan gelegen te horen wat kroongetuige in het liquidatieproces Peter la S. wist over de mogelijke betrokkenheid van Willem Holleeder.

Omdat de veiligheid van La S. en zijn familie in het geding was, werd de afspraak gemaakt dat zijn verklaringen in een kluis en dus geheim zouden blijven.

Dat verklaarde Sander de Haas, voormalig officier van justitie van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE), die dinsdag werd gehoord als getuige in het liquidatieproces Passage.

De verdediging wilde van de officier weten hoe de afspraken met La S. tot stand waren gekomen en waarom zijn verklaringen over Holleeder bijna vijf jaar geheim waren gehouden.

Dat La S. in 2006 bij de CIE verklaringen heeft afgelegd over de betrokkenheid van Holleeder bij enkele liquidaties bleek pas vorige maand. Geen van de procesdeelnemers was hiervan op de hoogte, ook de zaaksofficieren van justitie niet.

Strikt noodzakelijk

De geheime afspraken waren strikt noodzakelijk en wettig, zei officier van justitie Betty Wind eerder dinsdag. ''Er was voldoende reden om aan te nemen dat er dreiging uitging van Holleeder. Zijn detentie bracht daarin geen verandering'', aldus de officier.

De verklaringen van La S. waren volgens het OM ook zonder de verklaringen over Holleeder bruikbaar. ''Zijn verklaringen kwamen op het moment van een groot aantal afrekeningen in het criminele milieu. La S. kon verklaren over een groot aantal verdachten, betrokken bij een groot aantal liquidaties'', aldus Wind.

''En ook over op handen zijnde liquidaties. Het was onze plicht te proberen deze verklaringen te krijgen.''

Passage

De verklaringen die La S. aflegde over Holleeder bevatten geen informatie die voor de andere Passage-verdachten ontlastend was, zo zei de officier. ''Eerder belastend."

Officier De Haas zei het verloop van het proces Passage op de voet gevolgd te hebben, om te kunnen ingrijpen mocht La S. niet naar waarheid verklaren. Het verhoor gaat op 8 november verder.