AMSTERDAM - Een tandarts uit Hippolytushoef moet per direct stoppen met haar werkzaamheden als tandarts.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaf haar daartoe maandag het bevel, laat de inspectie dinsdag weten. Het gaat om tandarts Schneiderat van Tandarts Hippo uit de plaats in de kop van Noord-Holland.

De situatie in de praktijk is volgens de IGZ een 'groot risico voor de patiëntveiligheid'. Zo bleek bij een bezoek van de inspectie dat de jas van de vrouw vies was en dat ze met haar handschoenen allerlei voorwerpen aanraakt, terwijl ze daarvoor met dezelfde handschoen in de mond van de patiënt is geweest.

Mondkapjes

Ook hingen mondkapjes onder de kin of in de nek en droeg ze haar spatbril op het haar. Bovendien is er geen garantie dat instrumenten steriel zijn, omdat het apparaat dat daarvoor gebruikt wordt niet systematisch gecontroleerd werd.

De tandarts mag weer aan het werk als de inspectie vindt dat de kwaliteit van de zorgverlening aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg voldoet.

Overvallen

De tandarts in kwestie zegt in een reactie tegenover NU.nl het niet eens te zijn met de conclusies van de Inspectie. Volgens haar werd ze door het bezoek van de inspecteurs overvallen toen ze een patiënt behandelde. "Ik droeg toen een vieze jas, omdat ik een vieze behandeling uitvoerde."

Toen de Inspectie haar bij het bezoek wees op een sterilisatieapparaat dat verouderd was, besloot de tandarts de praktijk direct tijdelijk te sluiten in afwachting van de bestelling van een nieuwer exemplaar. Ze heeft sinds afgelopen woensdag geen patiënten meer ontvangen. De tandarts verwacht de praktijk snel te kunnen heropenen.