EMMEN - Dierenrechtenorganisatie EDEV (Een Dier Een Vriend) heeft aangifte gedaan tegen Dierenpark Emmen na de val afgelopen zondag van olifant Radza in de gracht rond het olifantenverblijf.

EDEV vindt dat de dierentuin het welzijn van olifanten door zo'n greppel in gevaar brengt, zo meldde de organisatie dinsdag.

''Het is niet de eerste keer dat het fout gaat met een olifant in Dierenpark Emmen. Al twee keer eerder zijn olifanten ernstig gewond geraakt door een val in de greppel'', aldus een woordvoerder van EDEV.

De organisatie beroept zich op een wetsartikel waarin staat dat de gezondheid of het welzijn van een dier niet benadeeld mag worden.

De dierenverblijven moeten voorzien zijn van een adequate afscheiding die het uitbreken van de dieren voorkomt en een veilige barrière tussen de dieren en het publiek vormt. De materialen die worden gebruikt voor de verblijven mogen niet schadelijk zijn voor het dier, meent EDEV.

Overigens hebben meer dierentuinen met olifanten in Nederland een greppel of gracht rond het olifantenverblijf, zoals Artis, Blijdorp en Amersfoort.