SCHIPHOL - Een rechercheteam van de marechaussee heeft in totaal drie mannen opgepakt die worden verdacht van mensensmokkel en het vervalsen van reisdocumenten.

Volgens een woordvoerder werden op Schiphol twee mannen (18 en 40 jaar) met de Afghaanse nationaliteit aangehouden toen ze Nederland wilden uitreizen. Later is nog een 45-jarige Irakees opgepakt.

De Afghanen waren in het bezit van valse papieren. Het rechercheteam vermoedt dat deze illegale documenten waren bedoeld om mensen vanuit het Midden-Oosten naar Nederland te smokkelen.

Na de arrestaties op Schiphol, doorzoekingen in een bedrijfspand in Beverwijk en in een woning in Alkmaar en aan de hand van de gevonden illegale reispapieren werd de Irakees opgepakt.

Vervalst

De marechaussee vermoedt dat deze verdachte de reisdocumenten heeft vervalst. Na zijn aanhouding zijn er nog een woning en een bedrijfspand in Amsterdam doorzocht. Ook gaat de marechaussee gaat na of de drie verdachten betrokken zijn bij andere incidenten van mensensmokkel. Meer arrestaties worden dan ook niet uitgesloten.

Dit onderzoek van de recherche van de marechaussee in de regio West wordt uitgevoerd onder leiding van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. De marechaussee houdt zich bezig met de bestrijding van mensensmokkel en -handel.

Naast controles op de luchthavens en voormalige grensgebieden, houdt de dienst ook mobiele controles in het hele land.