AMSTERDAM - In de transformatie van de Amsterdamse Wallen is opnieuw een belangrijke stap gezet.

Twee eigenaren hebben hun prostitutiepanden geruild tegen panden van NV Stadsgoed (een dochterorganisatie van woningcorporatie Stadgenoot).

Directeur Ronald Wiggers van Stadsgoed bevestigde dinsdag een bericht hierover in Het Parool.

De panden van de twee eigenaren liggen in het Sint Annenkwartier, waar de gemeente de prostitutieramen weg wil hebben. De gebouwen die ze ervoor terugkrijgen, bevinden zich aan de Oudezijds Achterburgwal, een van de beperkt aantal plekken waar in de toekomst wel nog bordelen mogen zitten.

Overdracht

De eigenaren van de prostitutiepanden leveren drie gebouwen met 15 ramen in en krijgen er vijf panden met 14 ramen voor terug. De overdracht heeft tussen mei en augustus plaats.

De panden aan de Oudezijds Achterburgwal behoren tot de 18 panden die Stadsgoed in 2007 van seksbaas Charles Geert kocht. De organisatie hield 11 daarvan (die aan de Oudezijds Achterburgwal) achter de hand om te ruilen met eigenaren van prostitutiepanden elders op de Wallen. Daarvan zijn er nu dus nog zes over. Ook daarover lopen inmiddels onderhandelingen.

Blij

Wiggers is blij met de deal. Aangezien de panden aan de Oudezijds Achterburgwal waarschijnlijk geruild zouden worden, hadden ze de afgelopen jaren slechts een tijdelijke bestemming (er zaten modeontwerpers in).

De gebouwen in het Sint Annenkwartier kunnen nu een definitieve bestemming krijgen. Stadsgoed voert gesprekken met partijen die er bijvoorbeeld een klein hotel of restaurant willen vestigen.

Enkele jaren

De gemeente is alweer enkele jaren bezig met het transformeren van de Wallen. Zij wil dat het aantal prostitutieramen, coffeeshops en gokhallen afneemt. Daarvoor in de plaats moeten modeateliers, restaurants en nette horeca komen.

De afgelopen jaren kochten corporaties een behoorlijk aantal prostitutiepanden op, in de toekomst wil de gemeente seksondernemers ook gaan onteigenen.