ASSEN/EMMEN - Voor het laten ontploffen van een zelfgemaakte vuurwerkbom in zijn woning in Emmen, heeft justitie dinsdag tegen de 25-jarige Jozua K. 2 jaar celstraf geëist, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.

Ook wil het Openbaar Ministerie (OM) dat de man zich psychiatrisch laat behandelen.

Vriend Daniël V. (21) hoorde bij de rechtbank in Assen voor hetzelfde feit 180 uur werkstraf en een maand voorwaardelijk tegen zich eisen.

Emmen werd op 31 juli opgeschrikt door een harde knal. Door de ontploffing ontstond een enorme ravage in de woning van K. De politie ontruimde 11 woningen. Twee ervan zijn onbewoonbaar verklaard. De schade bedraagt ruim vier ton.

Vuurwerk

K. verklaarde dat hij vuurwerk wilde maken om dat ’s avonds in het open veld af te steken ter gelegenheid van een festival dat die dag in het centrum plaatsvond. De bestanddelen mengde hij op het vuur in een koekenpan, waarna hij ze in een biervat deed. Toen zijn vriend V. een klein beetje wilde aansteken, begon het volgens V. te sissen, waarna een enorme knal volgde.

Beide mannen, die allebei drugs hadden gebruikt, renden gewond naar buiten, waar ze door surveillerende agenten konden worden aangehouden. Allebei werden ze met brandwonden opgenomen in een ziekenhuis.

Hennepkwekerijen

In de woning van K. trof de politie ook twee vuurwerkpistolen, munitie en een hennepkwekerij met 42 planten aan. Een jaar voor de ontploffing nam de politie in K.’s woning al gevaarlijke stoffen in beslag. Dat leidde niet tot een aanhouding.

De Emmenaar is wel vaker met justitie in aanraking geweest voor brandstichting en geweldsdelicten. Beide mannen betuigden spijt en verklaarden dat deze ontploffing nooit hun bedoeling was geweest.

Op 15 november doet de rechtbank uitspraak.