AMSTERDAM - De Amsterdamse zedenzaak rond hoofdverdachte Robert M. neemt in omvang af doordat de officier van Justitie twintig zaken seponeert.

Justitie gaat M. vervolgen voor het misbruik van 67 kinderen. Dat bevestigt het Openbaar Minsterie (OM) dinsdag.

Bij het bepalen van welke zaken voor de rechter komen, heeft justitie naar drie criteria gekeken. De eerste twee zijn de wensen van de ouders, de ernst van het misbruik en het bewijs dat de zaken bevatten over de rol van Richard van O., de echtgenoot van M.

“In de zaken die wegens gebrek aan bewijs komen te vervallen, begrijp ik de beslissing van het OM wel. In die zaken is er alleen een bekentenis van verdachte Robert M., maar dat is niet voldoende”, aldus advocaat van een groot deel van de slachtoffers Richard Korver tegenover stadszender AT5.

Volgens de advocaat zijn de ouders die om persoonlijke redenen graag wilden dat de zaak van hun kind niet voor de rechter zou komen opgelucht.

Korver gaat Justitie vragen om haar beslissing over zaken die tegen de wil van ouders wél worden doorgezet te heroverwegen. Het OM laat weten dat er vijftien van zulke gevallen bestaan.

Robert M.

De van oorspong Letse Robert M. heeft begin dit jaar bekend in Amsterdam 87 jonge kinderen te hebben misbruikt. Justitie heeft in totaal 142 dossiers van kindermisbruik, van 55 van die gevallen bestaat geen bekentenis of ander bewijs.

M. misbruikte zijn slachtoffers op de kinderdagverblijven waar hij werkte en op adressen waar hij werkzaam was als oppas. Naast M. is ook diens echtgenoot Richard van O. verdachte in de zaak.

Alles over de Amsterdamse zedenzaak in ons dossier