AMSTERDAM - De afspraken die het Openbaar Ministerie (OM) heeft gemaakt met kroongetuige Peter la S. over zijn 'kluisverklaringen' over Willem Holleeder, waren strikt noodzakelijk en wettig.

''Er was voldoende reden om aan te nemen dat er dreiging uitging van Holleeder. Zijn detentie bracht daarin geen verandering'', zei officier van justitie Betty Wind dinsdag.

Vorige maand bleek dat La S. 5 jaar geleden bij de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) een verklaring heeft afgelegd over de betrokkenheid van Holleeder bij enkele liquidaties. Hiervan was geen van de procesdeelnemers op de hoogte, ook de zaaksofficieren van justitie niet. La S. wilde dat de verklaring in de kluis bleef, uit vrees voor zijn veiligheid en die van zijn familie.

De term ''schijnproces'', zoals advocaat Nico Meijering het proces Passage vorige week noemde, is volgens het OM misplaatst. ''Het OM vindt dit geen gemakkelijke situatie, maar het is een heel zorgvuldige afweging geweest'', aldus Wind.

De verklaringen van La S. waren volgens het OM ook zonder de verklaringen over Holleeder bruikbaar. ''Zijn verklaringen kwamen op het moment van een groot aantal afrekeningen in het criminele milieu. La S. kon verklaren over een groot aantal verdachten, betrokken bij een groot aantal liquidaties'', aldus de officier.

''En ook over op handen zijnde liquidaties. Het was onze plicht te proberen deze verklaringen te krijgen.''

Belastend

De verklaringen die La S. aflegde over Holleeder, bevatten geen informatie die voor de andere Passageverdachten ontlastend was, zo zei de officier. ''Eerder belastend.''

Het OM heeft La S. bewust de mogelijkheid gegeven de verklaringen over Holleeder in een kluis te laten, om te voorkomen dat de rol van Holleeder onbenoemd zou blijven, aldus Wind. Holleeder is geen verdachte in het liquidatieproces Passage.

CIE-officier van justitie Sander de Haas zit dinsdag op verzoek van de verdediging in het getuigenbankje. De Haas onderhandelde destijds over de kroongetuigendeal die het OM sloot met La S.