AMSTERDAM - Een van de verdachten die half oktober werden gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra, is weer op vrije voeten.

Het gaat om Ali N. (27). Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam bepaald, zo meldde zijn advocate Brigitte Roodveldt dinsdag.

Ozgur C., die op dezelfde dag werd opgepakt, werd eerder al vrijgelaten op last van de rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie ging daartegen in beroep.

Advocaat Nico Meijering zei dinsdag dat hij op vrije voeten blijft. N.'s advocaat Roodveldt zei te hopen dat het OM zich neerlegt bij de vrijlating van haar cliënt en niet tegen die beslissing in beroep gaat. Naar verwachting komt hij dinsdagmiddag vrij.

Rus nog vast

In Polen zit nog een 47-jarige Rus vast. Justitie beschouwt hem als de vermoedelijke schutter en heeft om zijn uitlevering gevraagd. C. en N. zijn neven en zaten in 2006 al eens vast wegens vermoedelijke betrokkenheid bij de liquidatie.

Het OM in Amsterdam weet nog niet of het in beroep gaat tegen de vrijlating van N. ''We hebben de beschikking van de rechtbank nog niet gekregen en die willen we eerst bestuderen'', zei een woordvoerder. Het OM had de rechtbank gevraagd om een verlening van de voorlopige hechtenis met 90 dagen.

Endstra werd in mei 2004 doodgeschoten in de buurt van zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid. De vastgoedmagnaat stond in nauw contact met diverse criminele kopstukken, onder wie Willem Holleeder en John Mieremet.

Holleeder is veroordeeld voor het afpersen van Endstra. Ali N. is bij het OM ook in beeld geweest voor de moord op Mieremet in Thailand in 2005. N. was ten tijde van die liquidatie voor korte tijd in het Aziatische land.