WILLEMSTAD - Enkele honderden Curaçaoënaars hebben maandagavond (lokale tijd) op het eiland gedemonstreerd tegen de regering van premier Gerrit Schotte.

De actievoerders eisen een onderzoek naar de integriteit van politici, zoals onlangs is voorgesteld door de commissie-Rosenmöller.

De demonstranten zeggen dat de huidige regering angst zaait en ondemocratisch is. De bijeenkomst was georganiseerd door een lid van de voormalige regeringspartij PAR en verliep rustig.

Schotte ligt onder vuur, omdat in het rapport van de commissie-Rosenmöller vraagtekens worden gezet bij de integriteit van hem en enkele ministers.

De commissie wil dat Curaçao een integriteitsonderzoek doet, maar de regering en het parlement voelen daar weinig voor. De actievoerders eisten dat het onderzoek er toch komt.

Beatrix

Koningin Beatrix komt dinsdag naar Curaçao. Tenminste één van de 21 Statenleden van Curaçao heeft geen zin om koningin Beatrix dinsdagochtend de hand te schudden.

Hermin Wiels van Pueblo Soberano (‘soeverein volk’) wil ''alleen met een lid van de koninklijke familie om de tafel'' als hij ''voor de onafhankelijkheid van Curaçao kan tekenen''.

Rijkswet

Voor Wiels is het een principiële kwestie. Beatrix moet als koningin wellicht een Rijkswet tekenen die het personenverkeer tussen Nederland en Curaçao beperkingen oplegt.

''Ik kan mij hierin niet vinden en ik weiger dan ook om als nar op te treden voor de koninklijke familie'', aldus Wiels vorige maand.

Partijgenoten

Partijgenoten, onder wie Staten-voorzitter Ivar Asjes, zijn wel aanwezig bij de ontmoeting met koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Het koninklijk gezelschap komt vanuit Bonaire op Curaçao aan voor een tweedaags officieel bezoek.

Het is het eerste bezoek van de koningin aan Curaçao als nieuw land in het Koninkrijk. Het bezoek heeft tot nu weinig losgemaakt op het eiland.

Actievoerders op Curaçao