LELYSTAD - Onder andere een advocaat en twee notarissen zijn maandag aangehouden omdat ze worden verdacht van diverse soorten fraude, deelname aan een criminele organisatie, medeplichtigheid aan illegaliteit en witwassen.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Lelystad heeft maandag laten weten dat in een gezamenlijke operatie met de FIOD, SIOD, Belastingdienst en politie in totaal 18 personen zijn opgepakt.

De opsporingsdiensten deden huiszoeking in 18 woningen en 11 bedrijfspanden in onder meer Amsterdam, Alkmaar, Almere, Bergen, Hoofddorp en Lelystad. Woningen, waardevolle goederen, administratie en boekhouding zijn in beslag genomen, aldus het OM.

De 14 mannen en 4 vrouwen worden ervan verdacht dat zij in Amsterdam tientallen woningen hebben aangekocht die door woningbouwverenigingen te koop waren gezet. V

Taxaties

olgens een woordvoerster van het OM verkochten de verdachten deze woningen binnen een half jaar door met veel winst. In de tussentijd zouden de huizen zijn verhuurd aan illegalen. De verdachten zouden de hoge winstmarges hebben weten te pakken met behulp van valse taxaties.

De verdachten worden woensdag en donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Lelystad, die onder meer beslist of het OM hen langer mag vasthouden.