DEN HAAG/UTRECHT - Een zogenoemd triageteam, bestaande uit artsen en verpleegkundigen, reist naar Libië om daar gewonden te selecteren die in Nederland behandeld zullen gaan worden.

Wanneer het team precies vertrekt was volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandagochtend nog niet bekend.

Nederland heeft toegezegd het komende halfjaar ongeveer 50 Libische gewonden te zullen opvangen en behandelen. Dat gebeurt op dringend verzoek van de Nationale Overgangsraad, omdat Libische ziekenhuizen grotendeels zijn verwoest. Ook andere Europese landen vangen Libische gewonden op.

Libiërs die naar Nederland komen worden ondergebracht in het calamiteitenhospitaal in Utrecht, deel van het Universitair Medisch Centrum (UMC) dat hierbij samenwerkt met het ministerie van Defensie.

Schotwonden

''Wij kunnen altijd, op elk moment, binnen een half uur klaarstaan met artsen en bedden om mensen te verzorgen'', meldt een woordvoerster. In het calamiteitenhospitaal blijven de gewonden enkele dagen. In die tijd bekijken artsen per patiënt welk ziekenhuis in Nederland bepaalde verwondingen het best kan behandelen. Naar verwachting zal het vooral om schot- en brandwonden gaan en mogelijk bacteriële besmettingen.

Libië betaalt zelf voor de behandeling van hun gewonden. Ook gaat de zorg voor de Libische gewonden niet ten koste van Nederlandse patiënten, zo benadrukt Buitenlandse Zaken. De Libiërs gaan terug naar hun eigen land zodra hun behandeling in Nederland is afgerond. Vooralsnog mogen de gewonden maximaal een halfjaar in Nederland blijven.

Alles over de Arabische Lente in ons nieuwsdossier