DE BILT - Oktober was een zachte maand met veel zon en weinig neerslag, meldde het KNMI maandag op de laatste dag van de oktobermaand.

Weerkundigen hebben in De Bilt een gemiddelde temperatuur van ongeveer 11,4 graden Celsius gemeten. Normaal ligt deze temperatuur in oktober op 10,7 graden Celsius. In De Bilt zijn 2 zomerse dagen genoteerd, wat zeer uitzonderlijk is. Sinds 1901 is dat pas zes keer eerder gebeurd.

In De Bilt werden ongeveer 149 zonuren geregistreerd, tegen 113 gemiddeld. Daarmee hoort oktober 2011 bij de tien zonnigste oktobermaanden sinds 1901.

Gemiddeld viel over het land ongeveer 69 millimeter neerslag. De normale hoeveelheid bedraagt 83 millimeter.

Het noorden van het land was oktober duidelijk natter dan in het zuiden, daar viel op veel plaatsen 80 tot 110 millimeter, in het zuiden was dat 50 tot 75 millimeter.

20 graden

De komende week kan het in het zuiden 20 nog graden worden. "De kans is aanwezig, maar er hoeft maar iets mis te gaan en het feest gaat niet door", zegt een woordvoerder van Weeronline.nl maandag.

De 17 graden wordt dinsdag al met gemak bereikt. Normaal is het rond deze tijd van het jaar rond de 12 en 13 graden. "Deze temperaturen zijn bijzonder, maar niet uitzonderlijk", zegt de woordvoerder.

De warme temperaturen komen onder meer door een zuidelijke stroming. "Er wordt hier en daar bewolking verwacht en mogelijk wordt het ook mistig, maar als het boven Limburg niet bewolkt wordt kan het daar woensdag of donderdag 20 graden worden", zegt de woordvoerder.

Oktoberweer