DEN HAAG - De politie heeft zondagmiddag moeten ingrijpen bij een treffen tussen groepen Turken en Koerden op het Hobbemaplein in Den Haag.

Volgens de politiewoordvoerster zijn er twee mensen aangehouden.

Eerder op de dag hielden ongeveer 500 Turken op het Malieveld in Den Haag een pro-Turkse manifestatie, die rustig verliep. Even later troffen groepjes elkaar in de omgeving van het Hobbemaplein, waarop de ME en politieagenten de partijen uit elkaar moest halen.

De manifestatie op het Malieveld was georganiseerd door het Turks Platform Den Haag. Leden van die organisatie hielden toespraken tegen terrorisme.

ME'ers

Op en rond het Malieveld was veel politie op de been, onder wie ongeveer 200 ME'ers. De politiemacht was aanwezig in verband met de spanningen tussen Turken en Koerden.

De politie moest bij het vertrek van het Malieveld al een aantal straten, waaronder het Korte Voorhout, afsluiten om te voorkomen dat demonstranten de binnenstad introkken.

Bescherming

De Koerden in Nederland roepen de overheid opnieuw op hen te beschermen. Ook nodigen ze Turkse organisaties op tot een serieuze dialoog. Aanleiding is de gespannen sfeer in Nederland en de toenemende Turkse agressie jegens Koerden, laat de Koerdische organisatie Fed-kom weten.

Turkse nationalisten hebben zondag in Den Haag Koerden aangevallen, stelt de federatie, nadat dat een week geleden ook al in Amsterdam was gebeurd. In de hoofdstad vielen diverse gewonden bij ongeregelden.

Maatregelen

De Koerden hadden de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) gevraagd maatregelen te treffen tijdens de demonstratie, vanwege 'bedreigende en haatzaaiende' berichten van Turkse nationalisten, onder wie leden van de ultranationalistische Grijze Wolven.

De Koerden willen naar eigen zeggen niet dat het Koerdisch-Turkse conflict naar Nederland wordt geïmporteerd en vragen de overheid 'het gevaar van extreem-nationalistische Turkse bewegingen' in kaart te brengen. De federatie roept zowel Turken als Koerden op tot kalmte. Dialoog zou de enige oplossing zijn.

Bekijk de lezersfoto's op NUfoto