DEN HAAG - De politie heeft het Amber Alert dat zaterdagavond iets voor 20.00 uur werd uitgestuurd een uur later weer ingetrokken. Dat heeft een woordvoerder gemeld.

De 2-jarige Michiel Monne uit Amsterdam is zaterdagavond aangetroffen in Almere. Het jongetje is ongedeerd. Eerder op de avond stelde politie nog te vrezen voor het welzijn van de jongen.

De politie geeft een Amber Alert als er sprake is van urgente kindervermissingen- of ontvoeringen.

Het alarm zorgt ervoor dat binnen 10 minuten miljoenen Nederlanders de foto van het kind te zien krijgen, bijvoorbeeld via hun mobiele telefoon, tv, computer of snelwegborden.

Meerdere Alerts

Deze maand werden er meerdere Amber Alerts uitgegeven. Op zondag 16 oktober gaf de politie een Amber Alert uit voor de 6 maanden oude baby Serena de Bruin.

Zij was door haar 23-jarige vader meegenomen en niet meer teruggebracht bij de moeder, waarna alarm werd geslagen. Zij werd dezelfde dag levend teruggevonden op station Utrecht CS dankzij een conducteur die het Amber Alert had gezien.

Jennefer

Op 9 oktober werd via het systeem alarm geslagen over de vermissing van 10-jarige meisje Jennefer uit Rotterdam. Zij werd in de nacht die volgde, vermoord gevonden in het huis van de ex-vriend van haar oudere zuster.

Eerder deze maand ontstond al discussie over hoe snel het systeem moet worden ingezet, nadat Jennefer dood werd gevonden. Daarover buigt zich ondertussen minister Ivo Opstelten van Justitie na vragen uit de Tweede Kamer.

Volgens het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gaat het systeem failliet als het te snel wordt ingezet. Het Amber Alert moet echt bewaard worden voor bijzondere gevallen, waarbij het kind serieus in gevaar lijkt te zijn, aldus de politie.