AMSTERDAM - De drie tenten die actievoerders van de beweging Occupy vrijdagmiddag hadden neergezet op het Museumplein in Amsterdam, zijn eind van de avond afgebroken.

Burgemeester Eberhard van der Laan had eerder vrijdag gezegd geen tweede kampement van Occupy te gedogen. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zei dat het kampje rustig is opgeheven.

Rond half vier zetten enkele tientallen mensen een aantal tentjes op. De gemeente liet vervolgens weten dat ze 's avonds om 11 uur weer moesten vertrekken. De actievoerders mogen wel overdag hun tenten op het plein opslaan.

Inmiddels hebben de actievoerders zaterdag alweer hun tenten opgezet. Er stonden rond half tien weer enkele tenten en er worden nog meer verwacht, aldus een woordvoerder.

Enkele leden van Occupy hebben de nacht in de buitenlucht op het plein doorgebracht en gediscussieerd met voorbijgangers. De nacht is rustig verlopen. ''We hebben een goed contact met de politie. We hebben geen zin om de beweging onderuit te halen door agressie. Dat willen we niet'', aldus de zegsman.

Onrustig

Occupy zat in Amsterdam tot nu toe alleen op het Beursplein. Dat staat inmiddels echter vol met tenten. Bovendien komen in die buurt vrij veel daklozen en doordat het plein midden in het stadscentrum ligt, is het er 's nachts vaak onrustig.

De mensen die nu naar het Museumplein zijn vertrokken, willen een plek die iets geschikter is voor bijvoorbeeld kinderen.

Lees de berichten over Occupy in ons nieuwsdossier

Occupy Museumplein