ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de veroordeling van vijf mannen die geld zouden hebben ingezameld voor afscheidingsbeweging Tamil Tijgers in Sri Lanka.

Een woordvoerder van het landelijk parket heeft dat vrijdag desgevraagd gezegd.

De rechtbank veroordeelde de mannen vorige week tot celstraffen van 2 tot 6 jaar, maar sprak hen vrij van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Ze werden wel veroordeeld voor het voortzetten van een verboden organisatie, omdat de Tamil Tijgers op de terreurlijst van de EU staat. Die ''innerlijke tegenstrijdigheid'' is reden voor het OM in beroep te gaan.

Tegenstrijdig

De uitspraak leidde tot gefronste wenkbrauwen. Advocaat Victor Koppe kondigde direct aan in beroep te gaan. Hij noemde de uitspraak ook al tegenstrijdig.

''Aan de ene kant menen ze dat het niet om een terroristische organisatie gaat, maar vervolgens stellen ze wel vast dat de Tamil Tijgers op de terreurlijst staat.’’

Verbijsterd

Het OM reageerde eveneens verbijsterd. Vreemd, verrassend en onverwacht, noemde een woordvoerder de uitspraak. Justitie had tot 16 jaar celstraf geëist. De straffen vielen fors lager uit vanwege de vrijspraak voor lidmaatschap van een terroristische organisatie.

De rechters concludeerden vorige week wel dat de mannen Tamils in ons land dwongen geld te geven. Ook zouden ze illegale loterijen hebben gehouden.

Dat leverde volgens de rechters door de jaren heen meer dan 130 miljoen euro op. De verdachten stellen dat dit geld voor goede doelen was bestemd.