AMSTERDAM - Officier van justitie Pleun Wijffels heeft vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam een werkstraf van 200 uur en voorwaardelijke celstraffen van drie maanden geëist tegen Nick Koomen en Diego Medina, wegens het plegen van geweld tegen een politieman.

Tijdens die schermutseling schoot de agent, die naar eigen zeggen in doodsnood verkeerde, de broer van Koomen dood.

De gebroeders Koomen en Medina behoorden tot een elftal van de Amstelveense voetbalclub RKAVIC, dat die dag het behalen van het kampioenschap vierde.

De 58-jarige agent, een zeer ervaren hondengeleider, besloot die avond Nick Koomen en een ploeggenoot aan te houden, omdat zij zich op de openbare weg zouden hebben misdragen.

Aanvankelijk leek die arrestatie vlekkeloos te verlopen. Door de bemoeienis van andere elftalleden, met name Medina (26), ontstond echter in een mum van tijd een chaotische, gewelddadige situatie, die erin resulteerde dat de agent zijn wapen trok.

Wurggreep

De rechtbank bekeek vrijdag ter zitting de beelden van twee bewakingscamera's die het incident, dat plaatsvond op de Spiegelgracht in het centrum van Amsterdam, hebben geregistreerd.

Daarop is te zien dat Medina, zoals hij zelf zegt, ''door het lint'' ging, nadat de agent hem een forse duw had gegeven. Nick Koomen is dan inmiddels vastgeketend aan zijn eveneens aangehouden ploeggenoot. Hij nam de agent in een soort wurggreep.

Tragedie

De agent, die vrijdag als getuige werd gehoord, heeft eerst een waarschuwingsschot gelost. Nadat Michael Koomen, die geen geweld heeft gebruikt, dodelijk was getroffen, werden ook broer Nick en Medina geraakt. Medina liep ernstig letsel op.

''Een tragedie voor alle betrokkenen'', zo kwalificeerde officier Wijffels de gebeurtenissen. Maar als de beide verdachten het ''buitensporig geweld'' niet hadden toegepast, was de situatie niet zo dramatisch uit de hand gelopen, meent zij.

Tegen beide verdachten eiste zij ook nog een onvoorwaardelijke celstraf, maar die is gelijk aan de dagen die de beide mannen in voorarrest hebben gezeten.