AMSTERDAM - Vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg hoort op 10 mei welke straf het gerechtshof in Amsterdam voor hem in petto heeft. Tot de volgende openbare zitting op 5 april hoort de raadsheer-commissaris nog een aantal getuigen.

De rechtbank in Haarlem legde Paarlberg vorig jaar juni 4,5 jaar gevangenisstraf op, waartegen de steenrijke zakenman beroep instelde.

De 54-jarige ondernemer werd na een eis van vier jaar schuldig bevonden aan het witwassen van zeventien miljoen euro. Verder zou hij schuldig zijn aan valsheid in geschrifte, oplichting, belastingfraude en het laten opmaken van een valse notariële akte.

Holleeder

De rechtbank oordeelde dat de miljoenen die Paarlberg tussen 2002 en 2004 van vastgoedhandelaar Endstra kreeg, in feite een betaling aan Willem Holleeder was. Endstra werd in 2004 doodgeschoten bij zijn kantoor in Amsterdam-Zuid.

Daarvoor had de vastgoedman gezegd dat Holleeder Paarlberg waarschijnlijk had gedwongen het geld te bewaren. Holleeder is veroordeeld voor afpersing van Endstra.

Enclave

Tijdens de inhoudelijke behandeling zei Endstra's broer Haico dat Holleeder tegen hem heeft gezegd dat hij Endstra afperste en dat die zijn betalingen via Paarlberg liet lopen.

Het requisitoir en de strafeis in de tot Enclave gedoopte rechtszaak staan gepland voor 12 april. Een week later volgt het pleidooi, waarna op 26 april de laatste argumenten worden gewisseld. Het arrest wordt wordt dan op 10 mei gewezen.