ORANJESTAD - Koningin Beatrix is vrijdagochtend (lokale tijd) bij het begin van haar officieel bezoek aan Aruba met militair ceremonieel verwelkomd bij het kantoor van gouverneur Fredis Refunjol.

Met het spelen van de volksliederen en de inspectie van de erewacht werd duidelijk dat dit ‘binnenlandse’ bezoek meer is dan bijvoorbeeld een streekbezoek aan Flevoland.

Een staatsbezoek is het echter niet. Een staatshoofd kan niet bij zichzelf op bezoek gaan en Beatrix is ook vorstin van Aruba.

Na de ontvangst in de brandende zon volgde een kort gesprek met de gouverneur, de vertegenwoordiger van de koningin op het eiland.

Schoolkinderen

Vervolgens ging het gezelschap onder luide toejuichingen van honderden schoolkinderen naar de naastgelegen Staten van Aruba, het parlement dat deze week zijn 25-jarig bestaan viert. De Oranjes maakten daar kennis met alle 21 volksvertegenwoordigers van Aruba.

Tot slot van het ochtendprogramma was het de beurt aan minister-president Mike Eman om een gesprekje te hebben met de koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, die daarna ook kennismaakten met de hele ministersploeg.

Cultureel feest

De Arubaanse bevolking krijgt aan het einde van de dag een nog betere kans de koninklijke bezoekers van dichtbij te zien, wanneer koningin Beatrix het Linear Park opent, waar een cultureel feest wordt gehouden.

De dag wordt besloten met een receptie, aangeboden door gouverneur Refunjol.

Koningin bezoekt Aruba