AMSTERDAM - Enkele actievoerders van de beweging Occupy zijn vrijdagmiddag neergestreken op het Museumplein in Amsterdam.

Rond half vier zetten ze een stuk of vier tentjes op. De gemeente liet eind van de middag echter weten dat ze 's avonds om 11 uur weer moeten vertrekken.

Betogers mogen niet op het plein overnachten. Als er aan het einde van de avond toch mensen in een tent op het plein zitten, grijpt de politie in, zo laat een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan weten.

Occupy zat in Amsterdam tot nu toe alleen op het Beursplein. Dat staat inmiddels echter vol met tenten. Bovendien komen in die buurt vrij veel daklozen en doordat het plein midden in het stadscentrum ligt, is het er 's nachts vaak onrustig.

De mensen die nu naar het Museumplein zijn vertrokken, willen een plek die iets geschikter is voor bijvoorbeeld kinderen.

Geen goed idee

Burgemeester Eberhard Van der Laan vindt het echter geen goed idee dat er op twee verschillende plekken een kamp staat.

Bovendien zijn er ook actievoerders die hebben aangegeven dat ze wel op het Beursplein willen blijven. Die plek voldoet volgens de burgemeester dan ook nog voorlopig.

Robert Ernst, een van de mensen die op het Museumplein wil gaan kamperen, zei echter gewoon te willen blijven. ''Ik blijf gewoon zitten.''

Hij zei het besluit van Van der Laan, met wie hij 's ochtends nog had overlegd, zeer jammer te vinden. ''Ik dacht dat ik Van der Laan sprak, maar volgens mij was ik nog niet wakker, want ik denk dat het eigenlijk Leers was.''

Lees de berichten over Occupy in ons nieuwsdossier