MAASTRICHT - De invoering van de wietpas per 1 januari 2012 kan in Limburg rekenen op felle kritiek. Niet alleen de Maastrichtse coffeeshophouders zijn tegen.

Ook burgemeester Hubert Bruls van Venlo liet vrijdag in een reactie weten dat invoering de nodige problemen oplevert.

Het kabinet wil de Opiumwet zodanig wijzigen dat coffeeshops in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg per die datum besloten clubs kunnen worden met leden. Daarmee wil het drugstoeristen weren.

De pas wordt eerst in de drie zuidelijke provincies ingevoerd om ervaring op te doen, gezien de acute problemen die zich daar voordoen. Een jaar later wil het kabinet de pas ook elders in het land uitrollen.

Voorbereidingstijd

Per 1 januari 2014 mogen er volgens de maatregelen geen coffeeshops meer binnen een straal van 350 meter rond een school zitten.

Bruls vindt een voorbereidingstijd van 2 maanden absurd kort. ''Wij wonen niet in Absurdistan'', foetert de Venlose burgemeester. Verder is Bruls kwaad omdat er ''niet eens een begin is gemaakt'' met het regelen van extra politiecapaciteit om de verwachte drugsoverlast tegen te gaan.

Bovengrens

''Er is sprake van een bovengrens van 2000 leden per coffeeshop'', gaat Bruls verder. Daardoor zijn volgens Bruls in Venlo meer coffeeshops nodig dan er nu zijn.

''Deze en een groot aantal andere vragen en opmerkingen zijn door de Zuid-Nederlandse gemeenten met coffeeshops al eerder aan het ministerie kenbaar gemaakt en helaas niet gehonoreerd''.

Onwenselijk

Voorzitter Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops in Maastricht noemde vrijdag de invoering van de wietpas ''onwenselijk, onhoudbaar en onfatsoenlijk''. Volgens Josemans betekent dit een klap voor de economie. Buitenlandse drugstoeristen leveren de schatkist jaarlijks 200 miljoen euro op.

De gemeente Maastricht kon vrijdag nog geen reactie geven omdat er nog geen feitelijke informatie uit Den Haag was binnengekomen.