DEN BOSCH - Het bestuur van de San Salvatorparochie in Den Bosch moet per 1 november weg. Dat heeft het bisdom Den Bosch besloten.

Vicevoorzitter van het bestuur Gerard van de Weijer heeft dat donderdag bevestigd. Het bisdom Den Bosch was niet bereikbaar voor commentaar.

De San Salvatorgemeenschap gaat nu als zelfstandige gemeenschap verder. ''Wij zijn met deze actie los van het bisdom'', aldus Van de Weijer. De vicevoorzitter schat in dat het overgrote deel, ''misschien wel 100 parochianen van de 120'', mee zal gaan met de nieuwe San Salvatorgemeenschap.

Hij sluit niet uit dat de nieuwe priester die aangewezen wordt door de hulpbisschop voor een vrijwel lege kerk zal staan op 6 november. De San Salvatorparochie gaat haar parochianen zondag bij een afscheidsdienst inlichten in welke ruimte ze voortaan bij elkaar zullen komen op zondag.

Onenigheid

Binnen de liberale parochie is al geruime tijd onenigheid. De parochie gaat niet akkoord met de benoeming van hulpbisschop Rob Mutsaerts tot waarnemend pastoor. Mutsaerts gaat volgende week dinsdag aan de slag. Hij gaat schoon schip maken binnen de parochie omdat die volgens het bisdom te vrijzinnig is.

Het parochiebestuur vertikt het de sleutel van de parochiekerk te geven. San Salvator zit sinds 2007 zonder vaste pastoor. Kerkdiensten worden sindsdien geleid door eigen voorgangers.

''Zondag is er in de San Salvatorkerk een speciale viering ter bemoediging voor de San Salvatorgemeenschap'', aldus het bestuur.