ROTTERDAM - De kans is groot dat de zaak rond de beroving van een geldtransportwagen in Ridderkerk afgelopen dinsdag gewoon wordt opgelost.

''De pakketten geld zijn zo goed geregistreerd dat daar eigenlijk niets mee is te doen'', zegt commercieel directeur Richard Franken van Trigion beveiligingsbedrijf, tevens directeur bij Hofmann Bedrijfsrecherche.

Dat dit heeft kunnen gebeuren, toont volgens hem maar weer aan dat in beveiligingsvraagstukken de mens altijd de zwakste schakel is. ''Iedereen is omkoopbaar, zo niet chantabel'', zegt Franken.

Hij gelooft niet dat het beveiligingsbedrijf inferieure wagens, materieel of apparatuur had. Alle beveiligingsbedrijven in geld- en waardetransport gebruiken volgens hem modern en degelijk materieel.

Dubbele controles

De procedures in beveiliging, zo ook bij geld- en waardetransport, voorzien meestal in dubbele controles en dubbele autorisatie en het liefst ook onvoorspelbare controles, weet Franken. Bovendien moet er onder het beveiligingspersoneel een moraal zijn dat opvallend gedrag onder collega's wordt gemeld bij de baas. ''En dat gebeurt ook regelmatig bij beveiligingsbedrijven.''

''Vermoedelijk heeft de chauffeur of de handlanger, of beiden, weet gehad van iets waardoor ze hun daad hebben kunnen plegen. De vraag is natuurlijk ook of de handlanger ook in de geld- en waardetransport werkzaam was?"

"Soms kan de wetenschap van iets heel simpel zijn. Geldkoffers moeten bijvoorbeeld ook worden onderhouden; dan kun je soms net iets weten wat bij dit soort acties van belang is.''

Strand

Toch leert de geschiedenis dat dit soort berovingen tot niets leidt, weet Franken. ''Dan kunnen ze nu lekker op het strand aan de Côte d'Azur zitten, maar misschien wel met het geld onder de rode verf en ook nog wat verf in het haar.''

Franken verwacht dat de geld- en waardetransportbedrijven opnieuw gaan kijken naar verbetering van opleiding, screening en controles. Ook het materieel; de koffers, geldwagens en apparatuur in de auto wordt opnieuw tegen het licht gehouden, is het vermoeden van Franken.