MIDDELBURG - Van te voren werd met argusogen gekeken naar de streng beveiligde behandeling van een dubbele moordzaak die donderdag in de rechtbank in Middelburg werd gehouden.

De zeer agressieve houding van verdachte Fred B., die ervan wordt beschuldigd zijn ex-schoonouders te hebben vermoord, had ervoor gezorgd dat er bijzondere veiligheidsmaatregelen in de rechtbank van kracht waren. Uiteindelijk werd de zaak na korte tijd uitgesteld en gedroeg de zwaar geboeide B. zich 'voorbeeldig'.

De rechtbank gaat op 12 januari verder met het proces tegen de 28-jarige Haarlemmer.

Of de zaak dan ook inhoudelijk aan bod komt, is niet waarschijnlijk. De rechters vinden het nodig dat de psyche van B. eerst nog door gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum wordt onderzocht, zodat de resultaten hiervan in verband met het misdrijf kunnen worden gebracht. De verdediging wil nog zes getuigen aan de tand voelen.

Isoleercel

Fred B. heeft volgens justitie 19 juli zijn ex-schoonouders, een echtpaar uit Middelburg, doodgestoken. De politie kon hem een dag na de dubbele moord op een nabijgelegen begraafplaats aanhouden. B. wordt er ook van beschuldigd op 28 juli 2010 het appartement van zijn ex-vriendin in brand te hebben gestoken. Daarbij raakte hij zelf ernstig gewond.

B. had vrijdag al voor de rechtbank moeten verschijnen voor de voorbereidende zitting die nu donderdag diende. De vermoedelijke moordenaar verbleef toen echter in een isoleercel en was uit veiligheidsoverwegingen aan handen en voeten geboeid. Ook droeg hij een helm. De directeur van de gevangenis in Vught, waar bij verbleef, oordeelde toen dat de verdachte te gevaarlijk was om te worden vervoerd.

Fred B. ging in Vught volledig door het lint toen hem een dagelijks bezoek van een gedragsdeskundige werd geweigerd. Hij zou daarbij personeel hebben bedreigd.

De Haarlemmer belandde in de isoleercel, nadat het hem was gelukt van een zogeheten scheurjurk een strop te maken. Een scheurjurk is een kledingstuk, speciaal voor in isolatie gehouden mensen, gemaakt van oersterk materiaal. Dit om te voorkomen dat iemand zijn eigen kleding kapot scheurt en de repen stof gebruikt om zichzelf iets aan te doen.