AMSTERDAM - Als de politie steken heeft laten vallen bij de achtervolging van benzinedieven op de A2, dan kan de politie daar door nabestaanden op worden aangesproken met een schadeclaim.

Dat stelt schadeletseladvocaat Geertruid van Wassenaer donderdag.

De door de politie plotseling gecreëerde file om benzinedieven aan te houden, veroorzaakte een flinke botsing. Daarbij reed de vluchtende verdachte hard tegen de wagen van een 35-jarige automobilist aan, die de klap niet overleefde.

''De keuze van de politie om dit risicovolle middel in te zetten, moet worden afgewogen tegen de veiligheid van de andere weggebruikers in het algemeen'', benadrukt Van Wassenaer. ''Waren er geen veiliger alternatieven om deze man te pakken. Als dit blijkt, dan is het mogelijk om de politie aansprakelijk te stellen.''

Of de politie echt fout heeft gehandeld, moet dan uiteraard eerst goed worden onderzocht, stelt Van Wassenaer. ''Ik heb wel mijn twijfels bij het optreden van de politie.''

Toch is de weg via de politie volgens haar en letselschadeadvocaat Yme Drost niet de meest logische om schadevergoeding voor de achterblijvers af te dwingen.

Snelste manier

De snelste en meest effectieve manier is in hun visie om de veroorzaker van het dodelijke incident aan te spreken. De verzekeraar van deze persoon kan later als blijkt dat de politie inderdaad fouten heeft gemaakt, altijd nog proberen om een deel van de uitgekeerde schade op de politie te verhalen.

Als de veroorzaker van de fatale botsing de schade heeft vergoed, is er voor de nabestaanden geen mogelijkheid meer om ook nog een schadevergoeding bij de politie te krijgen. ''De schadevergoeding wordt maar een keer uitgekeerd'', verduidelijkt Drost.

''De nabestaanden zouden dan theoretisch nog de strafrechtelijke kant op kunnen gaan door te proberen de politie te laten vervolgen voor dood door schuld'', legt hij uit. ''Maar zover zal het in de praktijk niet komen.''

Dodelijk ongeval A2