AMSTERDAM - De officier van justitie wil dat de 85-jarige Ronnie J. uit Amsterdam niet de gevangenis in gaat.

Ze stelt echter wel dat J. schuldig is aan de moord op haar 47-jarige dochter in februari vorig jaar. Dat bleek donderdag op de rechtbank in Amsterdam, waar de zaak wordt behandeld.

De kans dat de verdachte opnieuw iemand van het leven berooft is volgens deskundigen nihil. Ook zei de officier dat een gevangenisstraf in deze zaak niet op zijn plaats is, gelet op de hoge leeftijd van de verdachte en haar fysieke beperkingen. Ze zit in een rolstoel.

De officier legde uit dat ze tot vervolging was overgegaan uit belang van het slachtoffer. Dominique verkeerde als verstandelijk gehandicapte in een totaal afhankelijke positie van haar moeder.

Ze stierf volgens justitie allesbehalve een zachte, kalme dood toen haar moeder haar polsen bewerkte met een scheermesje en later haar keel doorsneed. ''Ze heeft gevochten voor haar leven en heeft hevige pijn geleden en zal verbijsterd en angstig zijn geweest dat haar moeder haar op deze manier te lijf ging'', zei de officier van justitie.

Toerekeningsvatbaar

Deskundigen vinden dat J. in lichte mate verminderd toerekeningsvatbaar is. De verdachte bevindt zich in het voorstadium van de ziekte van Alzheimer. Een psychiater beschrijft haar als iemand die altijd haar eigen weg kiest, dwingend kan zijn en de zaken zwart-wit voorstelt.

De moeder hield hulpverleners buiten de deur, omdat ze in het verleden slechte ervaringen had met een tehuis in Limburg, waar Dominique verkracht en mishandeld zou zijn.

Volgens justitie heeft J. het aanbod van hulpverleners en een brief van een rechtbank over de financiële situatie van Dominique verkeerd geïnterpreteerd. Ze concludeerde dat Dominique terug moest naar het tehuis en besloot dit met moord te voorkomen, terwijl er geen brief met een dergelijke oproep was.

Vreselijk

Ronnie J. verklaarde donderdag zelf voor de rechtbank dat ze hoe dan ook wilde voorkomen dat haar verstandelijk gehandicapte dochter terug moest naar een tehuis. Dat leidde ertoe dat ze Dominique in februari vorig jaar om het leven bracht.

"Nadat ik een brief kreeg van het tehuis in Limburg, waar mijn dochter vroeger mishandeld en verkracht was door grote mongolen, wist ik niet wat ik moest doen om te voorkomen dat Dominique weer terug zou moeten. Ik heb toen besloten haar keel door te snijden met een scheermesje zodat ze zou overlijden. Het was vreselijk."

J. probeerde aanvankelijk de polsen van haar dochter door te snijden, maar dat lukte niet. Ook diende ze haar slaapmiddelen toe in een boterham.

Gevochten

Volgens de officier van justitie stierf Dominique allesbehalve een zachte, kalme dood. ''Ze heeft gevochten voor haar leven en heeft hevige pijn geleden en zal verbijsterd en angstig zijn geweest dat haar moeder haar op deze manier te lijf ging", zei de officier van justitie.

Na haar daad probeerde Ronnie J. zelfmoord te plegen door zichzelf te verwonden. J. werd gevonden door een familielid. ''Ik wilde zelf ook niet meer leven'', vertelde ze de rechter.

Vooral in het begin van de zitting reageerde de hoogbejaarde verdachte soms erg emotioneel.