AMSTERDAM - Ruim 40 Koerdische organisaties in Nederland hebben donderdag in een gezamenlijke verklaring de Turkse gemeenschap opgeroepen hun bevolkingsgroep te respecteren.

Ook vragen ze de autoriteiten de Koerdische bevolking te beschermen en juridische stappen te nemen tegen ''iedere vorm van agressie door Turkse relschoppers''.

''Wij respecteren de Nederlandse staat en haar rechtsorde en vragen de Turkse gemeenschap en de Turkse organisaties in Nederland om de fundamentele rechten op het verenigen, vergaderen en vrije meningsuiting van iedere burger, zo ook van de Koerden in Nederland, te respecteren.''

Sinds de Koerdische afscheidingsbeweging PKK vorige week 24 Turkse militairen doodde, zijn ook de spanningen tussen Koerden en Turken in Nederland toegenomen.

Demonstratie

Een anti-PKK-demonstratie in Amsterdam liep zondag volledig uit de hand toen een groep Turken - ultranationalisten volgens insiders - een Koerdisch centrum aanvielen. Daarbij vielen gewonden en werden vernielingen aangericht. Ook elders in het land vonden incidenten plaats.

Woensdag kondigde de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan een noodverordening af op en rond het Museumplein, na oproepen tot een grootschalige demonstratie tegen de PKK. Het bleef uiteindelijk rustig op het plein, al arresteerde de politie wel tien mensen die de verordening niet naleefden.

In de buurt van het Koerdisch Centrum aan de Sloterkade moest de mobiele eenheid aan het eind van de middag tientallen Turken en Koerden uit elkaar halen.

De Koerdische organisaties doen in de verklaring wederom een oproep tot kalmte aan hun achterban. Woensdag deden 15 Turkse en Koerdische organisaties hetzelfde na een gezamenlijke vergadering in Rotterdam.