AMSTERDAM - De politie heeft dit jaar ruim een miljoen minder bonnen uitgeschreven dan vorig jaar. Dat is het gevolg van het afschaffen van de bonnenquota.

Volgens het Centraal Justitieel Incassobureau werden in de eerste negen maanden van 2010 nog ruim 8,5 miljoen boetes uitgedeeld, tegen bijna 7,3 miljoen dit jaar.

Het gaat vooral om minder bekeuringen voor zaken als kapotte fietslichten en rijden zonder gordel. Deelden agenten voor die overtredingen vorig jaar nog meer dan 1,1 miljoen boetes uit, dit jaar waren dat er bijna 850.000.

''Dat is een flinke daling. Het zou het gevolg kunnen zijn van het afschaffen van de bonnenquota'', zegt een woordvoerder van de Raad van Korpschefs.

Een andere verklaring is mogelijk onvrede over de hoogte van boetes. In september waarschuwden de bonden dat agenten vinden dat de boete soms niet meer in verhouding staat tot de overtreding. 'Waarschijnlijk geven de agenten nu eerder een waarschuwing', zegt ACP-voorzitter Gerrit van der Kamp tegenover de Volkskrant.

Snelheidsovertredingen

Het overgrote deel van de boetes was voor snelheidsovertredingen, waar een grote verschuiving heeft plaatsgevonden. In de eerste drie kwartalen 2010 gingen er ruim 6,5 miljoen boetes de deur uit, in 2011 waren dat er 5,6 miljoen.

De afname komt vooral doordat er dit jaar minder radarcontroles en trajectcontroles zijn uitgevoerd, lichtte een woordvoerder van het landelijk parket toe. Volgens de zegsman brengt een kleine afname van het aantal grootschalige verkeerscontroles een forse daling in het aantal boetes teweeg.