ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie organiseert een of meerdere themazittingen om zo veel mogelijk verdachten van de rellen bij de Kuip op 17 september tegelijk te kunnen berechten.

Dat heeft het OM laten weten. Het is nog niet bekend wanneer de themazittingen plaatsvinden. Het OM hoopt op november.

Tot nu toe zijn er 31 mannen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij de rellen. Onder hen is ook degene die een metalen staaf gooide naar de politie, een 36-jarige inwoner van Uddel.

Het overgrote deel van de verdachten komt niet uit Rotterdam, schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag in een brief aan de Rotterdamse gemeenteraad.

Gesprek

Aboutaleb gaat op 7 november met burgemeesters in de regio in gesprek over de aanpak van Feyenoordhooligans naar aanleiding van de rellen bij de Kuip op 17 september.

Van de 31 verdachten die na de ongeregeldheden werden opgepakt, komen er 28 uit omliggende gemeenten, aldus de burgemeester.

Maatregelen

Aboutaleb wil de burgemeesters uit de regio ertoe bewegen persoonsgerichte maatregelen te nemen tegen hooligans, zoals Rotterdam al langer doet. De Maasstad houdt semipermanent toezicht op beruchte hooligans, maar kan een dergelijke aanpak alleen tegen de eigen inwoners hanteren.

In de brief aan de raad staat ook dat het Maasgebouw een kwetsbare locatie is als het gaat om voetbalvandalisme en dat het gebouw beter beveiligd zou moeten worden. De gemeente is in gesprek met Feyenoord over aanpassingen van het gebouw.

Opsporen

Om verdachten op te sporen, plaatste het OM van enkelen een foto op billboards in het centrum van Rotterdam en bij supermarkten.

Uit een brief van het OM aan burgemeester Aboutaleb die donderdag openbaar werd, blijkt dat het OM deze opsporingsmethode vaker wil gebruiken als de situatie daarom vraagt.