AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam was woensdag op haar hoede voor een confrontatie tussen Turken en Koerden.

Na verspreiding van oproepen via onder meer internet werd rekening gehouden met een grootschalige demonstratie op het Museumplein tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

Zondag liep een soortgelijke demonstratie volledig uit de hand in de hoofdstad. Op het Museumplein bleef het rustig. Op het Surinameplein was wel even sprake van een incidentje.

De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, had vanaf 14.00 uur woensdagmiddag een noodverordening afgekondigd op en rond het Museumplein. Hiermee was een samenscholingsverbod op het plein van kracht en ook konden mensen het bevel krijgen zich uit het gebied te verwijderen.

De politie hield 10 personen aan die de verordening niet naleefden, ook niet na een waarschuwing.

Incident

Op het Surinameplein, bij de Sloterkade, was volgens de politie wel een 'incident'. Daar hield de mobiele eenheid rond 18.00 uur tientallen Turken en Koerden uit elkaar.

De politie sloot de omgeving van het Koerdisch centrum aan de Sloterkade af. Omstreeks 18.30 uur was de rust weer teruggekeerd. Op dezelfde plek ontstonden zondagavond ongeregeldheden.

Kalmte

Aan het einde van de middag deden 15 Turkse en Koerdische organisaties na een gezamenlijk vergadering in Rotterdam nog een hernieuwde oproep aan hun achterbannen om de kalmte te bewaren.

Voorzitter Aydin Akkaya van het Inspraak Orgaan Turken in Nederland (IOT), dat het initiatief nam voor de bijeenkomst, zei dat ouders hierin een belangrijke taak hebben.

Bij de rellen zondag in Amsterdam en daarop volgende incidenten zouden vooral jongeren betrokken zijn geweest. Volgens Akkaya moet worden voorkomen dat het beeld ontstaat dat Turken en Koerden hier in Nederland met elkaar in oorlog zijn.