MIDDELBURG - Fred B. (28), die ervan wordt verdacht op 19 juli zijn ex-schoonouders met messteken om het leven te hebben gebracht, zal donderdag onder zware bewaking en geboeid een pro-formazitting bijwonen.

Ook bestaat de kans dat belangstellenden uit veiligheidsoverwegingen de zaak via een tv-scherm zullen moeten volgen.

Dat melden ingewijden. B. had vorige week vrijdag voor de rechtbank moeten verschijnen voor die zitting. De directeur van zijn gevangenis in Vught oordeelde echter dat hij toen te gevaarlijk was om vervoerd te worden.

B. zat in een isoleercel en was voor ieders veiligheid aan handen en voeten geboeid. Ook droeg hij een helm. B. belandde in de isoleercel nadat het hem was gelukt van een zogeheten scheurjurk een strop te maken.

Een scheurjurk is een kledingstuk, speciaal voor in isolatie gehouden mensen, gemaakt van oersterk materiaal.

Rechtszaak

De rechtbank heeft de zitting toen de verplaatst naar donderdag, om B. alsnog gebruik te laten maken van zijn wettelijk recht om aanwezig te zijn.

B. kon een dag na de dubbele moord op een nabijgelegen begraafplaats worden aangehouden. B. wordt er ook van verdacht op 28 juli 2010 het appartement van zijn ex-vriendin in brand te hebben gestoken. Daarbij raakte hij zelf ernstig gewond.