AMSTERDAM - De burgemeester van Amsterdam heeft vanaf 14.00 uur woensdagmiddag een noodverordening afgekondigd op het Museumplein in de hoofdstad.

Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt. Eberhard van der Laan vreest voor een confrontatie tussen Turken en Koerden.

De noodverordening duurt tot middernacht. Hiermee geldt een samenscholingsverbod op het plein en ook kunnen mensen het bevel krijgen dat ze zich uit het gebied moeten verwijderen.

De mobiele eenheid (ME) is zichtbaar aanwezig rond het plein. Rond 16.30 uur waren enkele Turkse jongeren op het plein gearriveerd. Met name scholieren hangen er wat rond. Iemand haalde een Turkse vlag tevoorschijn, waarop hij meteen door de politie werd aangesproken en wegging.

Veiligheidsmaatregelen

Volgens de gemeente worden er ook extra veiligheidsmaatregelen genomen. Deze zijn erop gericht de openbare orde te handhaven, aldus de gemeente.

Bij de gemeente is voor woensdag geen demonstratie aangemeld. Maar onder meer via internet zijn oproepen verschenen aan Turken om naar het plein te komen om te demonstreren tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Een soortgelijke demonstratie liep afgelopen zondag volledig uit de hand.

Eerder hebben tien Turkse en Koerdische organisaties, de gemeente Amsterdam en de politie mensen opgeroepen om op woensdagmiddag niet naar het Museumplein te komen om te demonstreren.

Import

''Wij willen geen import van het Turks Koerdisch conflict naar Nederland en Amsterdam'', zo luidt de verklaring. ''Wij roepen iedereen op: demonstreren is een grondrecht maar ga vandaag niet naar het Museumplein.''

Turkse en Koerdische organisaties voerden woensdagochtend overleg met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

Onder de organisaties die de tekst hebben ondertekend, zijn de Federatie Koerden in Nederland, de Turkse arbeidersvereniging HTIB en de Federatie van Nederlands Turkse jongerenorganisaties.

Het zondag aangevallen Koerdisch Nederlands Cultureel Centrum Amsterdam (KNCCA) wordt woensdag extra bewaakt door de politie. Politieagenten posten bij het pand aan de Sloterkade.

Arnhem

Bij twee Turkse winkels in de Arnhemse wijk Presikhaaf zijn in de nacht van dinsdag op woensdag ruiten ingegooid. De politie betrekt deze vernielingen bij het onderzoek naar een poging tot brandstichting bij een moskee in dezelfde wijk twee nachten eerder. De moskee werd ook beklad.

Mogelijk heeft het vandalisme te maken met de spanningen tussen Turken en Koerden. Arnhem heeft een relatief grote groep Koerdische inwoners.

Surinameplein

Op het Surinameplein in Amsterdam, bij de Sloterkade, is volgens de politie woensdagmiddag een 'incident' geweest. Verdere bijzonderheden wil de politie niet geven.

Bij de Sloterkade is ME aanwezig die Turken en de verzamelde Koerden uit elkaar houdt. In totaal ging het om tientallen aanwezigen rond 18.00 uur.

De omgeving van het Koerdisch centrum wordt afgesloten door de politie. Volgens ooggetuigen hangt er een gespannen sfeer.

Op dezelfde plek ontstonden zondagavond ongeregeldheden. De politie raakte daar slaags met Turkse demonstranten en Koerden na een betoging