HARDERWIJK - De rechtbank in Amsterdam buigt zich op 7 november weer over het lot van orka Morgan.

Op die datum behandelt de rechter zowel het beroep dat de Orka Coalitie heeft ingesteld tegen verhuizing van Morgan naar Tenerife, als het verzoek van het Dolfinarium in Harderwijk om het dier zo snel mogelijk daarheen te mogen verplaatsen.

Dat heeft een woordvoerder van het Dolfinarium woensdagmorgen gezegd. Als het zeedierenpark de rechtszaak wint, zal Morgan enkele dagen later op transport gaan.

Bleker

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) gaf twee weken geleden toestemming om Morgan te verhuizen naar Loro Parque op Tenerife. Morgan spoelde 15 maanden geleden ernstig ziek aan op de Waddenkust en zal volgens wetenschappers nooit meer in staat zijn zelfstandig en in vrijheid te leven.

De Orka Coalitie denkt daar heel anders over en wil dat Morgan wordt verenigd met mogelijke familieleden voor de kust van Noorwegen. De actievoerders menen dat het Dolfinarium niets heeft gedaan om te proberen of de orka het toch zelfstandig zou kunnen redden en verwijten het Dolfinarium dierenmishandeling.

Gezondheid

Het Dolfinarium moet op grond van een eerder rechterlijk vonnis tot eind november wachten met de verhuizing van Morgan. Maar volgens dierenarts Niels van Elk is dat zeer slecht voor de gezondheid van het dier. Het zeedierenpark wil daarom ontheffing van die termijn.

In afwachting van de rechtszaak worden zo veel mogelijk voorbereidingen getroffen om de verhuizing van het tonnen wegende dier mogelijk te maken.