DEN HAAG - De jonge Angolees Mauro Manuel moet terug naar naar zijn geboorteland.

Dat heeft minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) woensdag gezegd tegen de Tweede Kamer. De Kamer had aangedrongen op een verblijfsvergunning voor de achtienjarige Mauro, die 8 jaar geleden naar Nederland kwam.

Volgens Leers was vanaf de eerste aanvraag van Mauro het uitgangspunt dat hij terug zou keren naar Angola. Maar op aandrang van de Kamer besloot de minister onlangs nog eens naar de zaak te kijken.

Leers wil het beleid 'consequent' uitvoeren en ziet geen mogelijkheden om de jongen te laten blijven. Mauro heeft het nieuws inmiddels gehoord, zei Leers. "Dat zal niet leuk zijn."

Teleurgesteld

Mauro en zijn pleegfamilie zijn buitengewoon teleurgesteld, zo zei de advocaat van Mauro woensdag. Mauro en zijn familie wachten de komende tijd met veel spanning de discussies in de Tweede Kamer af, rond zijn zaak.

Als die niets opleveren, volgt een klacht bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, aldus de advocaat van Mauro.

Wanneer Mauro terug zou moeten naar Angola is niet bekend. Volgens de advocaat van de 18-jarige jongen heeft Mauro precies dezelfde informatie tot zich gekregen als de feiten die woensdag via de media naar buiten kwamen. ''De informatievoorziening vanuit het ministerie is extreem slecht'', aldus de advocaat.

Debat

De Tweede Kamer houdt volgende week een openbaar debat over Mauro. De vraag is of dat nog iets kan veranderen aan het besluit.

Eerder was er nog een Kamermeerderheid die vond dat Mauro moest blijven, maar na afloop van het overleg met Leers liet CDA'er Raymond Knops echter weten dat hij de minister steunt.

Oppositie

De oppositie in de Tweede Kamer heeft teleurgesteld gereageerd. PvdA-Kamerlid Hans Spekman hoopt dat het congres van het CDA zaterdag de Tweede Kamerfractie oproept alsnog achter Mauro te gaan staan.

Ook SP-leider Emile Roemer doet een beroep op de christendemocraten. ''De bal ligt nu bij het CDA. Een unieke kans om het barmhartige gezicht eindelijk weer eens te laten zien." ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind meende van de minister begrepen te hebben dat hij nog studeert op de mogelijkheid om Mauro voor studie in Nederland te laten blijven.

Oplossing

VluchtelingenWerk Nederland vindt dat de Tweede Kamer met een oplossing moet komen om Mauro Manuel in Nederland te houden.

''We weten dat de minister serieus heeft gezocht naar een oplossing voor Mauro, maar die oplossing moet nu echt van de Tweede Kamer komen door bijvoorbeeld de initiatiefwet van de PvdA en ChristenUnie aan te nemen'', zei Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk.

VluchtelingenWerk pleit ervoor om asielzoekerskinderen die goed ingeburgerd zijn na vijf jaar een verblijfsvergunning te geven. De PvdA en de CU willen dat minderjarige asielzoekers voortaan na acht jaar in Nederland mogen blijven.

Studievisum

Dinsdag vernam Mauro via de media dat het ministerie van Binnenlandse Zaken hem een studievisum had willen aanbieden, als alternatief voor een verblijfsvergunning.

Maar volgens kinderrechtenorganisatie Defence for Children biedt een studievisum geen oplossing voor Mauro.

Mauro is een MBO-er, lichtte een woordvoerster van Defence for Children toe. Studeren is voor hem geen optie. Hij wil juist snel aan het werk. Zij meldde verder dat Mauro zelf een dergelijk aanbod van het ministerie niet heeft gekregen.

Bovendien komt men alleen met een HBO-diploma in aanmerking voor de kennismigrantenregeling.

Mauro stuurde in juni 2011 een brief aan de minister, met daarin het verzoek om in Nederland te mogen blijven. 

Verontwaardiging

Het besluit van Leers leidt tot verontwaardigde reacties op internet. De petitie 'Mauro moet blijven' krijgt met de minuut meer steun. Ook op Twitter steken mensen de 18-jarige asielzoeker een hart onder de riem.

Rond het middaguur hadden zo'n 5500 mensen de petitie voor Mauro op internet ondertekend. Twitteraars richten hun pijlen vooral op het CDA. ''Schokkend, Leers offert de toekomst van een kind op aan de PVV. Hoe diep kan een kabinet zakken'', aldus een twitteraar.

Volgen reacties op Twitter op NU live