AMSTERDAM - Amsterdam Centraal Station heeft weer een voordeur. Woensdagochtend vroeg werd de hoofdentree, nadat die ruim 7 jaar dicht was geweest, feestelijk heropend.

''Jarenlang heeft dit ov-knooppunt geen voordeur gehad. Die gaat nu weer open'', zei de Amsterdamse VVD-wethouder Eric Wiebes (verkeer en vervoer).

Volgens de wethouder is de heropening een symbool voor alles wat in het station en de omgeving ervan plaatsvindt. ''Er lopen tientallen projecten.

De gemeente, NS, Prorail en de Stadsregio werken hier hard aan en op dit moment kunnen we beginnen met het teruggeven van een beetje ruimte aan Amsterdam.''

Zo staan er volgens hem straks een gerenommeerd station en een nieuw busstation met een innovatieve overkapping, komt er de grootste fietsenstalling van Nederland onder de grond, een autotunnel, een nieuw metrostation en straks een nieuwe metrolijn.

Waardige entree

''Alle 260.000 reizigers die dagelijks het station aandoen, hebben weer een hoofdingang en een waardige entree naar de stad'', zei projectdirecteur van de NS, Irma Winkenius.

De bouwput van de Noord-Zuidlijn die lange tijd voor de hoofdentree stond, heeft nu plaatsgemaakt voor het plein dat al die tijd onzichtbaar was. Reizigers konden woensdag over een rode loper naar binnen.

De hoofdingang ging aanvankelijk in 2004 voor een periode van 3 jaar dicht. De aanleg van de Noord-Zuidlijn, de metrolijn die Amsterdam-Noord met de Zuidas moet verbinden, was de grootste veroorzaker van de vertraging. Dit was een zeer ingewikkelde operatie.

Middentunnel

De komende tijd zijn eerst drie van de vijf deuren geopend. Als straks de middentunnel in het station wordt ingericht met winkels, de centrale hal pal achter de voordeur naar het oorspronkelijke ontwerp van architect Pierre Cuypers is gerestaureerd en de monumentale voorgevel is opgeknapt, is de entree weer helemaal toegankelijk.

Het Stationseiland Amsterdam Centraal is het grootste openbaarvervoerknooppunt van Nederland. Treinen, bussen, trams, metro's en veerponten komen hier samen.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Amsterdam Centraal heeft weer een voordeur