ALKMAAR - ''Lariekoek. Ik geloof niet dat deze mannen niets van de eerdere reeks duinbranden in Schoorl en Bergen wisten. In mijn optiek hebben ze heel bewust brand gesticht. Het kan best zijn dat zij bezig waren de grote duinbrand van 1 mei na te doen.''

Dit zei officier van justitie Marijke van der Plas dinsdagavond voor de rechtbank in Alkmaar, waar zij respectievelijk driee en twee jaar celstraf eiste tegen Nando F. (20) en Ziad A. (18) uit Schagen.

Zij stichtten op 7 mei van dit jaar kort na elkaar twee duinbranden bij Bergen aan Zee.

De officier van justitie rekende de twee, die ook terechtstonden voor bedreiging, vernieling en diefstal, hun daad zwaar aan. De brandweer had pas twee dagen daarvoor het duingebied vrijgegeven.

Dat gebeurde nadat de allergrootste in de reeks van duinbranden na vijf dagen bluswerk was bedwongen. ''De hele gemeenschap in Schoorl en Bergen was in de greep van de duinbranden”, aldus de officier van justitie.

Wist van niets

A. had eerder in de middag tegen de rechtbank gezegd dat hij niets wist van een hele serie duinbranden. ''Ik kijk bijna geen tv, lees geen kranten en in gesprekken met mijn vrienden ging het er niet over.”

F. stak een soortgelijk verhaal af. Het staat vast dat ze niet waren betrokken bij de overige duinbranden die Schoorl en Bergen tussen augustus 2009 en mei dit jaar teisterden.

De officier van justitie vroeg de rechtbank de geëiste straf voor A. voor de helft voorwaardelijk op te leggen. Hij heeft meegewerkt aan gedragsonderzoek, waaruit is gebleken dat hij licht verminderd toerekeningsvatbaar is.

Anders ligt dat met F., die volgens haar als 20-jarige al bijna 90 keer met justitie in aanraking is gekomen. Hij heeft ''een strafblad waar een 40-jarige u tegen zegt”. Hij weigert bovendien psychologisch onderzoek te ondergaan.