ALKMAAR - De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag wegens doodslag en diefstal celstraffen van respectievelijk 8 en 3,5 jaar opgelegd aan Sjaak van E. (26) en Arnoud G. (27) uit Den Oever (NH).

De twee brachten in september vorig jaar hun 62-jarige plaatsgenoot Paulus Abbekerk in zijn woning met 60 messteken om het leven.

De officier van justitie eiste twee weken geleden celstraffen van 12 en 8 jaar, onder meer vanwege de ''extreem gewelddadige en beestachtige wijze'' waarop ze Abbekerk van het leven beroofden.

Bij de behandeling van de zaak twee weken geleden bleek dat de vraag wat zich precies in de woning van het slachtoffer heeft afgespeeld, vermoedelijk nooit zal worden beantwoord. De twee zeggen zich weinig tot niets van het drama te kunnen herinneren en getuigen zijn er niet.

Broek zakken

Volgens Van E. gingen hij en zijn toenmalige partner langs bij Abbekerk ''om een praatje te maken''. Binnen vroeg het slachtoffer of zij zin hadden in een seksfilm, liet hij zijn broek zakken en gebood G. hetzelfde te doen. Toen Van E. zag hoe Abbekerk zijn partner betastte, sloegen de stoppen door. ''Daarna ben ik alles kwijt. Het is één grote waas.''

Van E. kan zichzelf niet herinneren dat hij Abbekerk heeft neergestoken, maar ziet zichzelf als de dader omdat hij het mes had. G. weet nog dat hij een lange snee in de arm van Abbekerk heeft gemaakt om te controleren of hij dood was. Uit onderzoek is gebleken dat de wond heeft bijgedragen aan het overlijden.

Na de steekpartij namen de twee mannen 700 euro uit de woning van Abbekerk mee. Met een deel van de buit gingen zij een dag later shoppen in Den Helder. De rechtbank noemde dit ''brutaal en gewetenloos''.

Psychische klachten

Beide mannen hadden ten tijde van het incident psychische klachten. Ze hadden bovendien structureel geldproblemen en gingen zich te buiten aan cannabis. De rechter beoordeelde Van E. mede daardoor als minder toerekeningsvatbaar. De straf van G. pakte lager uit omdat hij geen initiërende rol had, aldus de rechtbank.