DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag in hoger beroep Anthony B. vrijgesproken van de moord op de 42-jarige Ilonka Toth, wegens gebrek aan bewijs.

De rechtbank in Middelburg veroordeelde hem eerder nog tot 12 jaar cel.

Het lichaam van de omgebrachte vrouw werd 5 juli 2008 achter een grafsteen in de bosjes van de begraafplaats in Vlissingen gevonden. Toth werd tot tweemaal toe met een marmeren grafrand op haar hoofd geslagen.

Daarna is ze weggesleept en werd haar lichaam achter de grafsteen verborgen. B. was verliefd op het slachtoffer.

Voorarrest

De man kreeg wel 9 maanden celstraf van het hof, omdat hij Toth had mishandeld en haar en andere vrouwen 1,5 jaar lang cocaïne had verstrekt. Die straf heeft hij echter al ruim in voorarrest doorgebracht. Daarom heeft het hof ook de vrijlating van B. bevolen.

Hoewel er in de visie van het gerechtshof belastende aanwijzingen tegen B. zijn, vormen die niet voldoende bewijs zodat ''buiten redelijke twijfel kan worden gesteld dat de 56-jarige verdachte degene is geweest, die Ilonka Toth om het leven heeft gebracht''.

Het ontbreekt volgens de rechters van het hof onder meer aan hard bewijs voor de aanwezigheid van B. op de begraafplaats op de dag waarop Toth werd vermoord. Verder hebben ingeschakelde deskundigen tegenstrijdige conclusies getrokken of DNA van de verdachte op het moordwapen is gevonden.

Weinig bewijs

Anthony B. heeft ruim 3 jaar vastgezeten en altijd ontkend. ''Ik heb al die tijd geroepen dat er te weinig objectief bewijs tegen mijn cliënt was', benadrukt de advocaat van B., Mark Dunsbergen. ''Het hof heeft me daarin vandaag gelijk gegeven.

Daarom ben ik tevreden over de uitspraak en mijn cliënt is blij en opgelucht. Dat hij zo lang heeft vastgezeten is erg frustrerend geweest. Nu nog afwachten of het Openbaar Ministerie de vrijspraak gaat aanvechten bij de Hoge Raad.''

Het OM zegt de uitspraak eerst te willen bestuderen om te kijken of er nog aanknopingspunten zijn om naar de Hoge Raad te gaan. Dan wordt er pas een besluit genomen.