AMSTERDAM - Een verpleegafdeling in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht is afgelopen weekeinde de ziekenhuisbacterie MRSA aangetroffen.

Een aantal mensen is besmet, meldt het ziekenhuis maandag. Het gaat om een patiënt en drie medewerkers. Op de afdeling oncologie, waar de bacterie werd gevonden, is een opnamestop ingesteld.

De drie medewerkers mogen voorlopig niet meer werken. De patiënt is inmiddels overleden. Hij overleed niet aan de bacterie. Zeker honderd andere patiënten en medewerkers worden uit voorzorg uitvoerig getest of zij de MRSA-bacterie bij zich dragen.

De vijftien patiënten die nog op de afdeling liggen, blijven daar voorlopig. Wanneer ze worden ontslagen, worden ze grondig gereinigd en gedesinfecteerd.

Gevaar

MRSA is niet direct schadelijk voor mensen, maar kan gevaar opleveren voor mensen met een verminderde weerstand. In Nederland gelden daarom strikte regels om bacteriën in ziekenhuizen uit te bannen. Volgens het Albert Schweitzer Ziekenhuis is dat protocol nu ook gevolgd.