UTRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de moordenaar van miljonairsdochter Sandra Hazeleger 14 jaar achter de tralies verdwijnt.

Die straf eiste de officier van justitie maandag voor de rechtbank in Utrecht tegen haar man Bob H. voor moord.

Hij heeft bekend in februari Hazeleger met een hondenriem te hebben gewurgd in een bungalow in Soesterberg. Daarna vervoerde hij het lichaam in zijn auto naar de bossen rond Woudenberg en dumpte haar in een sloot.

H. liep tegen de lamp toen hij enkele dagen later zijn auto op een verlaten terrein in brand wilde steken.

Verstandsverbijstering

Het OM gaat uit van moord. H. had meerdere momenten om zich te bedenken en zou zijn vrouw eerder hebben geprobeerd te wurgen. H. ontkende op de zitting de tweede verwurging. Volgens advocaat Willem-Jan Ausma handelde H. in een vlaag van verstandsverbijstering.

De 50-jarige man is licht ontoerekeningsvatbaar, concluderen deskundigen. H. kwam tot zijn daad na een opeenstapeling van frustraties en een gebrek aan waardering voor het draaiend houden van het gezin met 4 kinderen.

De moord heeft de kinderen letterlijk verscheurd; twee wonen bij familie, twee anderen bij vrienden van Sandra.

Spanning

De vermoorde vrouw was een telg van de familie Hazeleger, die in de Quote-500 staat. Zij verdienden hun kapitaal in de wegenbouw en met de handel in vastgoed. H. had geen financieel gewin bij de moord. Aanvankelijk werd gedacht dat ze was ontvoerd.

Nabestaanden van Hazeleger schetsten hoe moeilijk de kinderen het hebben met de dood van hun moeder. Ze worden op school gepest dat hun vader een moordenaar is.

Als ze hem in de gevangenis opzoeken, zijn ze een week ervoor en erna ziek van de spanning. Ook zouden ze bang zijn dat ''papa hen vermoordt''.

Bekentenis

H. bekende direct na zijn aanhouding. Op zijn aanwijzingen vond de politie het lichaam van de 45-jarige Hazeleger.

Een ruzie over mailtjes zou vooraf zijn gegaan aan de moord. De familie keerde eerder terug van een wintersportvakantie omdat contant geld was gestolen.