AMSTERDAM - Het communicatiesysteem voor hulpdiensten C2000 brengt ondanks doorgevoerde verbeteringen nog altijd hulpverleners in gevaar.

Dat staat in een rapport dat vorig jaar maart is opgesteld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, bevestigt de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers maandag berichtgeving hierover in De Pers.

Bij de vereniging zijn honderden klachten binnengekomen over de digitale portofoons van C2000. "Ze kunnen het jaren doen, maar dan opeens op een willekeurig moment uitvallen. Dat kan net een cruciaal moment zijn", zegt voorzitter van de vereniging Cees van Beek.

Een van de klagers stelt in de krant dat het uitvallen van een portofoon bij iedere oefening wel voorkomt. Ook zou het vaak niet lukken direct contact te leggen met een andere portofoon en de oortjes die in de helm zitten zouden vaak onverstaanbaar zijn.

Kwetsbaar

"De portofoons zijn veel te kwetsbaar en zitten vol met functies waar je niks aan hebt", zegt Van Beek. "Wat hebben wij eraan dat je met je portofoon een fax naar China kunt sturen?"

Bij het C2000-systeem horen ook piepers waarmee brandweerlieden kunnen worden opgeroepen. De apparaatjes die in 2005 zijn aangeschaft zijn volgens Van Beek allemaal al in de prullenbak beland. "Ze gingen al kapot als je er naar wees. De piepers die we hiervoor hadden kon je nog gerust een keer laten vallen en dan deden ze het nog."

Tekstboodschappen

Ook werkten de vorige piepers met gesproken boodschappen en deze met tekst. "Dan moet je tijdens het rijden dus snel dat ding zoeken omdat je anders misschien een belangrijke boodschap mist."

De vereniging verzamelt de klachten om herhaling van dit soort fouten in de toekomst voorkomen. Er bestaan al betere portofoons met minder tekortkomingen. Maar geld voor het massaal aankopen van nieuwe portofoons is er niet.