BADHOEVEDORP - De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) wil dat de politiek zich sterk maakt voor het onderzoek naar de vliegramp in Libië op 12 mei vorig jaar, waarbij 103 mensen om het leven kwamen, onder wie 70 Nederlanders.

Er is al een tijd niets gebeurd, Nederland moet zelf iets doen om het in gang te houden, zei voorzitter Evert van Zwol maandagochtend naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. De politiek laat het erbij zitten, vindt hij.

De VNV wil weten wat de oorzaak is van de ramp, net zoals de nabestaanden. ''Alleen hebben wij een andere insteek. Wij willen vooral weten wat er is gebeurd om dergelijke rampen in de toekomst te voorkomen'', aldus Van Zwol.

Het onderzoek ligt in handen van Libië, eventueel met hulp van experts uit het buitenland. Maar Nederland moet er zelf actiever achteraan gaan en een eigen onderzoek instellen.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal heeft eerder in de Tweede Kamer negatief gereageerd op voorstellen daarvoor. Van Zwol vindt dat de Kamer opnieuw bij de regering moet aandringen op een onderzoek.